RESPONSE OF DISH TV INDIA LTD.
ON
CONSULTATION PAPER

ON

“ISSUES RELATED TO BROADCASTING AND
CABLE TV SERVICES FOR COMMERICAL
SUBSRIBERS”

ISSUED ON 11™ JUNE, 2014

SUBMITTED BY
RAJIV KHATTAR
email id : rkhattar@dishtv.in



RESPONSE OF DISH TV INDIA LTD. TO THE CONSULTATION PAPER NO. 6/2014 ON

TARIFF

ISSUES RELATED TO BROADCASTING AND CABLE SERVICES FOR

COMMERCIAL SUBSCRIBERS

Dish TV India Ltd wishes to submit its response to various issues raised in the
consultation paper on extension/renewal of the DTH licenses.

PRELIMINARY SUBMISSIONS:

The ultimate beneficiary of the channels, whether availed by Ordinary
Customer or Commercial Customer is the Ordinary Customer. It is a common
knowledge that in all of the Commercial establishment, the customer do not
go to watch the channels. The provisioning of the channels is only ancillary to
the main service of the establishment. Any increased cost of the channels are
passed on to the Ordinary Customer. Effectively, an Ordinary Customer ends
up paying more for a channel at a Commercial Establishment that what he
pays at his home. Such a differentiation falls foul of the Article 14 of the
Constitution of India.

With these remarks our response to the various issues is being given hereinafter:

2.1

Do you agree with the definitions of “commercial establishment”, “shop”
and “commercial subscriber”, given below?

“Commercial subscriber”.......
“Commercial establishment”.....
“Shop”.....

Dish TV Response:

(i)

It is stated that for the purpose of tariff, there should not be any
distinction between an ordinary cable subscriber and commercial
subscriber and the normal cable tariff which is applicable to a domestic
subscriber should apply to so-called commercial subscriber as well. This is
more so in case of digital addressable systems. The tariffs should be
dependent upon the ultimate end use of the signals by the recipient
thereof and not by the intermediary, viz., the establishments. It may be

mentioned that all other commodities/services are available to so-called



(ii)

(iii)

“commercial subscribers” such as hotels etc. at their MRP. For instance, a
mineral water supplier supplies the bottle at their MRP irrespective of the
price charged by the hotel from a customer for that bottle. The same

holds good for other products as well.

It is submitted that even the Quality of Service Regulations, which inter
alia provides for the services conditions for a subscriber, does not provide
for two different kind of subscribers. It is also submitted that it is not
possible to categorise subscribers since there is no intelligible differentia.
Further, any attempt to categorise the subscribers will also fall foul of the

Article 14 of the Constitution of India.

Without prejudice to the above, it is submitted that the definition of
Commercial Establishments and Commercial Subscribers proposed by
TRAI is very wide which takes within its ambit even the hospitals,
charitable organizations, educational institutions etc. If the Authority
finally comes to the conclusion that there is a need for differential tariff
for “Commercial Subscribers” then the same should be confined to only
5 Star Hotels and the same ought not be extended to Hospital,
educational institutions etc. as by no stretch of imagination one can
consider that a sick person in the Hospital has gone to watch Television
and pay for the charges. In fact there are various hospitals and clinics,
who run for the philanthropic and charitable cause and for which there is
no dearth of the numerous example in our country. If assuming that the
Hospitals are covered under the Commercial Subscribers/Establishments,
the cost of these services would be added to the Hospital bill and would
be passed on to the sick persons who come for treatment. Ultimately cost
of treatment would go up as the costs are likely to be passed on to the
patients. Similar is the case with educational institutions and other

charitable organizations and NGOs.



(iv)

(v)

(vi)

It is submitted that even on technical front a separate commercial tariff is
un—implementable for reasons that historically distribution of signals
have never been segregated between Commercial Subscribers and
Ordinary Subscribers and the signals so received by the Commercial
Subscribers and Ordinary Subscribers are inseparable as the signals
uplinked by a DTH operator consist of single feed. There is no separate
uplinking for Commercial Subscribers. It is submitted that same
programme / signals is being provided to the Subscribers be it Ordinary or
Commercial and there is no element of value added service to the
Commercial Customers. In view of this it does not call for any differential

pricing.

Without prejudice to above, it may be mentioned that at present the
Telecommunication Broadcasting and Cable Services (Second) Tariff
(Fourth Amendment) Order 2006 dated 7" March 2006 defines the term

“commercial subscriber” as under:

“2. (ddd) ‘Commercial cable subscriber’ means any person,
other than a multi system operator or a cable operator, who
receives broadcasting service at a place indicated by him to a
broadcaster, multi system operator or cable operator, as the
case may be, and uses such signals for the benefit of his clients,
customers, members or any other class or group of persons

having access to such place”.

Vide notification dated 21° November 20086, it was clarified by the TRAI in
clause 3.3.4 of the Explanatory Memorandum that the ceiling in respect
of commercial cable subscribers in non-CAS areas who do not fall in the
identified category of hotels in three star and above, the tariff ceiling shall

be the rate prevailing as on 26/12/2003. It has also been clarified that



“t

these commercial cable subscribers would pay at par with the ordinary

cable subscribers. This has been explicitly provided in sub clause (f) of

clause 2 which provides as under:

‘Charges’ means and includes

(i)

(i)

for all ordinary cable subscribers and commercial cable
subscribers except those specified in (ii) below, the rates
(excluding taxes) payable by one party to the other by virtue of
the written/oral agreement prevalent on 26th December, 2003.
The principle applicable in the written/oral agreement
prevalent on 26™ December 2003, should be applied for

determining the scope of the term “rates”.

for hotels with a rating of three star and above, heritage
hotels (as described in the guidelines for classification of hotels
issued by Department of Tourism, Government of India) and
any other hotel, motel, inn, and such other commercial
establishment, providing board and lodging and having 50 or
more rooms, the charges specified in (i) above shall not be
applicable and for these subscribers the charges would be as

mutually determined by the parties.

Explanation: It is clarified that in respect of programmes of a

broadcaster, shown on the occasion of a special event for common

viewing, at any place registered under the Entertainment Tax Law and

to which access is allowed on payment basis for a minimum of 50

persons by the commercial cable subscribers, the tariff shall be as

mutually determined between the parties.”



(vii)

(viii)

In other words, the hotels upto the rating of three star and having less
than 50 rooms the charges as are applicable to the ordinary cable

subscribers are applicable.

Vide Telecommunications (Broadcasting and Cable) Services (Third) (CAS
areas) Tariff (First Amendment) Order 2006, it was further stipulated by
TRAI that there would be one category of commercial cable subscribers
consisting of hotels with the rating of three star and above, heritage
hotels and any other hotel, model, inn and such other commercial
establishments providing boarding and lodging and having 50 or more
rooms. The tariff in respect of this group would be as per the mutual
agreement and for all other commercial establishments which are outside
this identified category, the ceiling maximum retail price would be Rs. 5/-
per channel. However, for both the categories of commercial cable
subscribers, the tariff for showing programmes on special event in public

viewing area shall be as per mutual agreement.

Thus, for both CAS and non-CAS areas, the TRAI has categorically clarified
that there are two distinct categories of commercial cable subscribers
and in respect of the category falling under the group of three star hotels
and below 50 people in public viewing area (i.e. restaurant, club, pub,
hospitals and eating joints, cinemas, discos, etc.) the tariff as are
applicable to an ordinary cable subscriber in non-CAS areas and Rs. 5/-
per channel in CAS areas would be applicable. Despite this categorical
clarification by TRAI, the RIO issued by certain broadcasters for DTH
services seeks to exclude all categories of commercial cable subscribers
from the purview of the respective RIOs. This is quite contrary to the
above mentioned clarifications and tariff order issued by TRAI. Pending
finalization of the present consultation process, TRAI should immediately
intervene in terms of the powers available to it under clause 13.3 of the

Interconnect Regulations dated 3/9/2007 and ask the broadcasters to



2.2

amend/notify their RIOs in line with the above mentioned

clarifications/orders.

Do you agree that further sub-categorizing the commercial subscribers into
similarly placed groups may not be the way to proceed? In case the answer
is in the negative, please give details as to how the commercial subscribers
can be further sub-categorised into similarly placed groups along with full
justifications?

Dish TV Response:

(i)

(i)

2.3

As submitted above, even the Quality of Service Regulations, which inter
alia provides for the services conditions for a subscriber, does not
provide for two different kind of subscribers. It is also submitted that it is
not possible to categorise subscribers since there is no intelligible
differentia. Further, any attempt to categorise the subscribers will also

fall foul of the Article 14 of the Constitution of India.

Accordingly, there is no need to create the category of subscribers or any sub

categorisation, since the end subscriber would always be the same.

Which of the models, discussed in para 1.27, should be prescribed for
distribution of TV signals to the commercial subscribers? Please elaborate
your response with justifications. Stakeholders may also suggest any other
model with justifications.

Dish TV Response:

(i)

The manner in which the signals of TV Channels are to be distributed
have been clearly provided for in the TRAI regulations. In terms of the
extant TRAI Regulations, each Broadcaster is required to publish the
Reference Interconnect Offer of its channels and the Distributor of TV
Channels have the right to avail such channels / bouquet of channel as it

may deem fit from the Broadcaster.



(ii)

(iii)

(iv)

2.4

The 3 Options suggested in the Consultation Paper is a mix of the existing
manner of provisions of channels to the subscribers. It is attempt of lay

down a new process which according to us is not required.

The provisioning of channels of a Broadcaster to the subscribers —
whether normal or an establishment, can and should continue to be in
the same manner in which it is being done now. There is no need for any
change in the manner in which the provisioning of channels is to be done
to the commercial establishment. The Distributor of TV Channels shall
avail the channels from the Broadcasters in terms of the extant
Regulations and the establishment will be free to avail the channel from
such Distributor by entering into agreement with the distributor of

channels.

The broadcasters should be mandated to provide uniform RIO’s for all
kinds of subscribers i.e. the rates and terms for provision of channels
should be uniform for all kinds of subscribers — whether ordinary or
commercial and should also cover all kinds of establishments.
Broadcasters should be prohibited from making any categorization of the

subscribers.

In your view which of the 4 alternatives mentioned above, should be
followed? Please elaborate your response with justifications

Dish TV Response:

(i)

(i)

We are of the strong view that the tariff for commercial subscriber should
be same as that of ordinary subscriber. In fact, as stated above, there
should not be any differentiation or discrimination between the

commercial subscriber vis-a-vis ordinary subscribers.

The reasons for having same tariff for Commercial and Ordinary
subscriber have been mentioned in response to Point 1 of the

Consultation Paper. As there cannot be any intelligible differentia



(iii)

between various categories of the Commercial Subscribers and also that
the ultimate end user of the Broadcast channels are end consumer / an
ordinary consumer, there is no reason for creating a difference between

Commercial and Ordinary Subscriber and charging differential tariff.

If channel of a Broadcaster is used for commercial purpose, say for
example, if a movie on a movie channel is shown in an establishment
where the consumers are required to pay an entry fee to specifically
watch the channel, it may still be called the commercial exploitation of
the broadcast channel for which a separate arrangement can be made
between the broadcaster and such establishment. However, in cases
where no specific charge is levied for watching the channels and the
provisioning of channel is only as an integral part of the activity of the
establishment and there is no element of value added service to the
Commercial Customers, the tariff should be equal to that of ordinary

subscriber.

Summary of responses

We would like to summarize our responses to the specific points raised in the
consultation paper.

(i)
(i)

(iii)

There should not be any categorization of the subscribers.

The tariff should be same for all kinds of subscribers, whether
Ordinary or Commercial.

The provisioning of channels should be done only by the Distributor
of TV Channels and not by the Broadcasters. The law does not
permit a Broadcaster to be a Distributor of TV Channel also.



