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FICCI’s Response on the Consultation Paper on Issues related to 

amendments to the Interconnection Regulations applicable for Digital 

Addressable Cable TV Systems & Tariff Order applicable for Addressable 

Systems:  

I. ISSUE: 

(a) Whether the following proviso should be introduced in the clause 3(2) of the 

interconnection regulations for DAS and the clause 3(5) of interconnection 

Regulation for DAS should be deleted. 

“provided that the provisions of this sub-regulation shall not apply in the case 

of a multi-system operator, who seeks signals of a particular TV channel from a 

broadcaster, while at the same time demanding carriage fee for carrying that 

channel on its distribution platform.”. 

(b) If no, the reasons thereof. 

Recommendation: 

In order to ensure minimal legislative changes and to make sure that third 

proviso to Clause 3(2) of the interconnect regulations are applicable to 

operators in areas notified for DAS we recommend as follows: 

1. The “Telecommunication (Broadcasting and Cable Services) 
Interconnection (Second Amendment) Regulation, 2006 (9 of 2006)” 
should be formally repealed and taken off the statute books. 
 

2. Existing Clause 2 of Telecommunication (Broadcasting and Cable 
Services) Interconnection (Digital Addressable Cable Television Systems) 
Regulations, 2012 should be suitably incorporated in existing clause 2 of 
“The Telecommunication (Broadcasting and Cable Services) 
Interconnection Regulation 2004” (13 of 2004) as amended from time to 
time. For example existing Clause 2 (a) of “The Telecommunication 
(Broadcasting and Cable Services) Interconnection Regulation 2004” (13 
of 2004) – definition of addressable systems shall be amended and the 
revised definition shall stand as follows: 
"addressable system" means an electronic device (which includes 
hardware and its associated software) or more than one electronic device 
put in an integrated system through which signals of cable television 
network can be sent in encrypted form, which can be decoded by the 
device or devices, having an activated Conditional Access System at the 
premises of the subscriber within the limits of authorization made, 
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through the Conditional Access System and the subscriber management 
system, on the explicit choice and request of such subscriber, by the 
cable operator to the subscriber;” 
 
Likewise, other definitions from the 2012 Interconnect Regulations 
should be incorporated in the 2004 Regulations as amended from time to 
time viz. Act, ala carte, ala carte rate, bouquet, bouquet rate, cable 
operator, commercial subscriber, DAS area, free to air channel, 
multisystem operator, ordinary subscriber, pay channel, programme, 
RIO, Service Provider, set top box, subscriber, subscriber management 
system, TV Channels. 
 

3. All definitions in the 2004 regulations that are inconsistent with the 
above should be deleted. 
 

4. All definitions in the 2004 Regulations as amended from time to time 
that are not covered in 2 supra shall be retained. 
 

5. Clause 2 (j) of the Principal Regulations defines “Distributor of TV 
Channels”, the said definition in any event includes a Multi System 
Operator, therefore delete Clause 13.2B.1 (a) of Interconnect Regulations 
dated 17th March 2009. Accordingly the revised Clause 13.2B.1 shall 
read as follows: 

 
13.2B.1 Every broadcaster, providing broadcasting services before the date of 
commencement of the Telecommunication (Broadcasting and Cable Services) 
Interconnection (Fifth Amendment) Regulation, 2009 (4 of 2009) and continues 
to provide such services after such commencement shall, within thirty days 
from the date of such commencement, submit its Reference Interconnect Offer 
specifying, inter-alia, the technical and commercial terms and conditions 

including those listed in Schedule III for interconnection with addressable 
systems other than the direct to home service to the Authority. 
 

6. Delete the following from Clause 13.2B.3: 
 

“….cable service in areas notified by the Central Government under sub-section 
(1) of section 4A of the Cable Television Networks (Regulation) Act, 1995 (7 of 
1995) and ….” 
 
Accordingly the revised Clause 13.2B.3 shall read as follows: 
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13.2B.3 The provisions of regulations 13.2A.1, 13.2A.2, 13.2A.4, 

13.2A.5, 13.2A.6, 13.2A.7, 13.2A.8, 13.2A.9, 13.2A.10, 13.2A.11, 
13.2A.12 and 13.2A.13, relating to Reference Interconnect Offers for 
direct to home service, shall apply, mutatis mutandis, to such a 
Reference Interconnect Offer for interconnection with addressable 
systems other than the direct to home service:  
Provided that a broadcaster may have different Reference Interconnect 
Offers for different types of addressable systems.  
 
II. ISSUE: 

(a) Whether there is a need to specify certain minimum channel carrying 

capacity for the MSOs in the interconnection regulations for DAS. 

(b) If yes, what should be the different categories (example cities/town/rural 

area) of areas for which minimum channel carrying capacity should be 

prescribed and what would the capacity for each category. 

Recommendation: 

There is no need to specify any minimum channel carrying capacity for MSOs 

in the interconnect regulations for DAS. These decisions should be left to the 

individual discretion of Operators who will be basing their decisions essentially 

on commercial considerations and market forces. In any event an operator who 

provides limited channels will be displaced by another operator who has a more 

varied offering. Also, the subscriber of such operator will always have the 

option to subscribe to a DTH service if it is dissatisfied with its cable operator. 

III. ISSUE: 

Whether there is a need for regulating the placement fee in all the Digital 

Addressable Systems. If so, how it should be regulated. The stakeholders are 

requested to submit their comments with justifications. 

Recommendation: 

1. A further proviso may be added to Clause 3 (2) of the Interconnect 

Regulations: 

“Provided that if a distributor of TV channels before providing access to its 
network to a broadcaster insists on placement of the channel of such 
broadcaster in a particular slot or bouquet or demands from a broadcaster any 
placement fee such precondition shall amount to imposition of unreasonable 
terms.” 
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2. A new clause 13.2C should be inserted titled “ Channel Placing” 

“13.2C.1 Every broadcaster shall declare the genre of its channels and such 
genre shall be either News and Current Affairs or Infotainment or Sports or 
Kids or Music or Lifestyle or Movies or Religious or Devotional or General 
Entertainment (Hindi) or General Entertainment (English) or General 
Entertainment (regional language). 
 
13.2C.2 The multi system operator shall place the channels of a broadcaster in 
the genre declared by such broadcaster. 
 
“13.2C.3 every multi system operator shall display, in his Electronic 

Programme Guide, all the channels offered by him, in the same genre in which 
a particular channel has been indicated by the broadcaster and one channel 
shall appear in only one genre.” 
 

3. Telecommunication (Broadcasting and Cable Services) Interconnection 
(Digital Addressable Cable Television Systems) (First Amendment) 
Regulations, 2012 dated 14th May 2012 should be repealed. 

 
4. The Telecommunication (Broadcasting And Cable Services) 

Interconnection (Digital Addressable Cable Television Systems) 
Regulations, 2012 No. 9 Of 2012 should be repealed save and except as 
indicated above. 

 
IV. ISSUE: 

a. The ceiling on the a-la-carte rates of pay channels forming part of bouquet(s) 

which shall not exceed three times the ascribed value# of the pay channel in 

the bouquet; 

b. The a-la-carte rates of pay channels forming part of bouquet(s) shall not 

exceed two times the a-la carte rate of the channel offered by the broadcaster at 

wholesale rates for addressable systems. 

# ascribed value of a pay channels in a bouquet is calculated in the following 

manner: 

1. Proportionate Bouquet Rate for pay channels [A]= Bouquet Rate x (Sum of a 

la carte rate of Pay channels)/(Sum of a la carte rate of Pay channels+ Total no 

of FTA channels x factor*) 

2. Ascribed value of a pay channel in a bouquet = [A] x a-la-carte rate of a pay 

channel/ (sum of a-la-carte rate of all the pay channels) 
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*factor=1 if uniform rate of free-to-air channel is less than or equal to Rupees 

three. The factor = uniform rate of free-to-air channel/ 3, if the uniform rate of 

free-to- air channel is greater than Rupees three. 

Apropos the above, the stakeholders are requested offer their comments on the 

above conditions to prevent perverse a-la-carte pricing of the pay channels 

being offered as part of the bouquet(s). The stakeholders are also welcome to 

submit any other formulation that can achieve the same objective, along with 

its justification. 

Recommendation: 

This is not advisable. The formula is unduly complicated. With existing levels of 

competition, the Authority would do well to discontinue formulations that 

establish a relationship between bouquet and ala carte rates both at the whole 

sale as well as at retail. 

V. ISSUE: 

Apropos the above the stakeholders are requested to offer the comments, if 

any, on the proposed deletion of the word ‘pay’ in clause 6 and 6(2) of the 

principal tariff order dated 21.07.2010. 

Recommendation: 

No comments. However it is advisable to repeal all Tariff Orders pertaining to 

erstwhile Sec 4A of the Cable Television Act (The “CAS” Tariff Orders).  

VI. ISSUE: 

“It shall be open to the subscriber of the addressable systems to subscribe to 

any bouquet(s) or any bouquet(s) and any channel(s)( pay or free to air) or only 

free to air channels or only pay channels or pay channels and free to air 

channels” 

Apropos the above, the stakeholders are requested to offer their comments, if 

any, on the proposed inclusion of the above mentioned provision after sub-

clause 6(4) in the tariff order dated 21.07.2010, as amended. 

Recommendations: 

No comments. 

VII. ISSUE:  
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Whether the channels that require special type of STB be offered only on a-la-

carte basis or as part of separate bouquets that consists of only those channels 

that require a particular type of specialized STB. 

Recommendations: 

No comments. 

 

 ________________________________________ 


