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HATHWAY’S REPLY TO THE ISSUES FOR CONSULTATION

l. CARRIAGE FEE

(1) Whether the following proviso should be introduced in the clause 3(2) of the
interconnection requlations for DAS and the clause 3(5) of interconnection
Regulation for DAS should be deleted.

‘provided that the provisions of this sub-regulation shall not apply in the case of a
multi-system operator, who seeks signals of a particular TV channel from a
broadcaster, while at the same time demanding carriage fee for carrying that channel

on its distribution platform.”
(2) If no, the reasons thereof.

HATHWAY’S REPLY :

Carriage fee and its terms and conditions are components which are in the realm of
a private contract/treaty between two private individuals and hence should not be
subject to any governmental interference, administration or regulation or restriction.
All and any restrictions are nothing but fetters on the individuals right and freedom to
do business and to monetise the value of his property.

Historically, carriage fee has not been regulated.

The entire burden of Digitisation has fallen upon the shoulders of the MSO and the
Cable Operator with the government not offering any subsidy or incentives to the

MSOs and Cable Operators. The MSOs and cable operators will therefore incur
huge costs in setting up the digital infrastructure and should therefore be allowed to

monetise it in order to recover its costs, which has been acknowledged by the TRAI.

The bone of contention in an analogue regime for the broadcasters was that the
MSOs and cable operators charged huge amounts of money to the broadcasters for
access to their network ( the spectrum being limited), which increased the
broadcasters costs for maximising its reach to the consumer. This was purely a
demand and supply situation in an environment of trade and commerce which the
government purportedly saw as being monopolistic and anti - competitive. Even
then, the TRAI in its wisdom chose not to regulate, restrict or restrain the

stakeholders right to trade.

In & digital environment where the limitation on spectrum no longer exists there
should in fact be no regulation or restriction on carriage fee as the forces of demand
and supply will not be influenced by and monopolistic or anti competitive behaviour.

However, should the TRAI still choose to regulate carriage fee then the proviso as
suggested by TRAI to be introduced clause 3(2) of the Interconnect Regulations is



fine by Hathway and no further conditions or restrictions should be imposed by the
TRAL,

I. MINIMUM CHANNEL CARRYING CAPACITY

(3) Whether there is a need to specify certain minimum channel carrying capacity for
the MSOs in the interconnection regulations for DAS.

(4) If yes, what should be the dfffefent categories (example cities/fown/rural area) of
areas for which minimum channel carrying capacity should be prescribed and what
would the capacilty for each category.

HATHWAY’S REPLY:

In our view there is a need to specify a certain minimum channel carrying capacity
for the MSOs.

The minimum channel carrying capacity for the MSOs in the four metro’'s namely
Mumbai, Delhi, Kolkata and Chennai should be 250 channels.

So far as cities, towns and areas which form a part of Phase i, {ll and IV of the
Digitisation notification are concerned, the capacity should be fixed keeping in mind
the population of that particular city, town or area and also market forces prevailing
In such area.

. PLACEMENT FEE

(5) Whether there is a need for regulating the placement fee in all the Digital
Addressable Systems. If so, how it should be regulated. The stakeholders are
requested to submit their comments with justifications,

HATHWAY’S REPLY:

Placement fee should also not be regulated. The TDSAT has rightly set aside the
ban/complete restriction on charging placement fee and has given cogent reasons
for the same.

Placement fee and its terms and conditions are components which are in the realm
of a private contract/treaty between two private individuals and hence should not be
subject to any governmental interference, administration or regulation or restriction.
All and any restrictions are nothing but fetters on the individuals right and freedom to
do business and to monetise the value of his property; viz cable television network.

Even the DTH operators right to collect placement charges has not been fettered.
DTH operators have been equated with Digital addressable cable operators. Hence
there should not be inequality amongst equals.



There should be a level playing field amongst all digitally addressable systems. The
TDSAT in its wisdom has also held accordingly.

V.  MINIMUM SUBSCRIPTION PERIOD

The stakeholders are requested to offer the comments, if any, on the proposed
deletion of the word ‘pay’ in clause 6 and 6(2) of the principal tariff order dated

21.07.2010.

HATHWAY’S REPLY:

The word ‘pay’ should be deleted as in this new digital regime it is incumbent for
the Service Provider to offer FTA channels also in A la carte. Hence in order for
the Service Provider to recover its costs of service for so providing FTA channels
in A la carte, the minimum subscription period threshold limit should apply to FTA

also.

V. TWIN CONDITIONS

‘a. The ceiling on the a-la-carte rates of pay channels forming part of bouquel(s)
which shall not exceed three limes the ascribed value# of the pay channel in the

bouquet,

b. The a-la-carte rates of pay channels forming part of bouquel(s) shall not exceed
two times the a-la carte rate of the channel offered by the broadcaster at wholesale

rates for addressable systems.
HATHWAY’S REPLY:

The twin conditions formula is not practical at this juncture. To meet the same one
has to

1. Drop prices of pay channels to FTA pricing levels, so that some of the popular
pay channels can be priced at decent levels, which leave MSO some margin
after the LCO revenue share.

2. Reduce the number of pay channels in a package making the package
unattractive and value for money,

3. Hike the rate of the package which again makes us uncompetitive.

Today the combined efforts of Broadcasters and MSOs have ensured that packages
offer true value for money for the subscriber. Broadcasters too benefit from

packages as all their channels are available to subscribers and they can then
Increase their advertising revenue. We also have to create packages keeping in



mind the low level of ARPUs prevailing today and the fact that the subscriber is
going to exercise his/her choice for the first time.

In most cases the pricing of PAY A la carte has to be reduced or brought on par with
the FTA channels. After providing for 35% LCO margins and assuming content cost
@20%, the margins for MSO are in fact lower for pay channels than FTA channeis.
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In 56% of the cases we have come to a situation where PAY A la carte has to be
priced lower than the Broadcaster RIO rates. This can make business unviable
especially in the case of Sports channels, when we cannot conclude a deal and are
forced to take the signals at RIO rates. In such instances, the MSO will have to bear
the LCO margins as well as the additional cost of content.

Finally this rule is only applicable for calculating a la carte prices based on
bouquets. There is no cap or formula on the price set for a single a la carte
channel. This will not provide much benefit to the subscriber.

VI. EREEDOM TO CHOOSE THE CHANNEL(S) ON A LA CARTE AND/OR
BOUQUET(S)

The stakeholders are requested to offer their comments, if any, on the proposed
inclusion of the following provision after sub-clause 6(4) in the tariff order dated

21.07.2010 as amended.

"It shall be open to the subscriber of the addressable systems to subscribe to any

bouquel(s) or any bouquel(s) and any channel(s)( pay or free to air) or only free to
air channels or only pay channels or pay channels and free to air channels”.

HATHWAY'’S REPLY:

The clause may be included but it must be subject to the minimum monthly
subscription threshold limit of Rs. 150/- (exclusive of taxes) per subscriber per month

to enable the service provider to recover its cost of service.

VIl. _HD& 3D STB’s

Whether the channels that require special type of STB be offered only on a-la-carte
basis or as part of separate bouquets that consists of only those channels that

require a particular type of specialised STB.



HATHWAY’S REPLY:

HD/3D requires a different STB and there is no way in which a subscriber can
view this content on an ordinary STB. To the best of our knowledge there is
no DTH/MSO who is forcing subscribers of SD services to pay for HD content
when the same cannot be delivered to them. The way some platforms have
set u their systems is that a viewer gets the Channel no for the same channel

in HD on their existing SD STB. This is more of a marketing tool to announce
that the same channel is available in HD and encourage conversions.

HD pricing can be in a bouquet or a la carte and that choice should be left to
market forces. However there should be no compulsion to offer HD/3D
channels only on A la carte or as a separate bouquet. Such restrictions will
only make it difficult for the service provider to recover its cost of service.



