


ANNEXURE-I 
 

Q1. Should a TSP be allowed to enroll subscribers as test users and in 

such case, should there be any restrictions on the number of test SIM 

cards and the period of such use? Please justify your response.  

Comment:  

 Before commercial launch of any new service, a TSP normally carries out 

extensive testing; so as to fine tune the network parameters for meeting 

the customer aspirations and Quality of Service requirements of the 

license. However, before commercialization of services, there may be 

obvious need to carry out different functionality tests and to check QoS 

parameters on real traffic conditions. Accordingly, in our opinion, a TSP 

may be allowed to enroll few subscribers as test users. However, the 

maximum limit for enrollment of such test subscribers should be 

clearly defined in the license as a certain Percentage (say 2-5%) of 

network switching capacity of the TSP in that service area. Further, 

it should be left on to the TSP that whether this limited test users may be 

from open public or from any specific group like business users, roaming 

partners , own employees etc.  

 It is felt that the prolonged testing period of any new service, free of cost 

with unlimited number of test users certainly hits the commercial interest 

of other incumbent TSPs, deteriorate their network QOS, causes choking 

of POIs etc due to enormous increase in incoming traffic. Accordingly, to 

maintain level playing field and safeguard the commercial interest of 

incumbent TSPs, , the period of testing should be limited to maximum 

45-60 days only with the limited users and under no 

circumstance(s), further extension should be granted to the TSP.  
 

Q2. To clearly differentiate test phase from commercial launch, which of 

the options discussed in para 1.12 would be appropriate? Please 

provide justification. Please explain any other method that you feel, 

would be more appropriate. 
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AND 

Q3. Do you agree that the provisions discussed in para 1.13 viz. 

information to the subscribers about test SIM being temporary etc. 

should be put in place for the TSP testing its network involving test 

users / subscribers? Please suggest other provisions which should be 

mandated during test phase? 
 

Comment:  

 To clearly differentiate test phase from commercial launch, the testing 

period should be clearly defined. Further, following methodology may 

be adopted: 

(i) Only limited number of subscribers on temporary basis should be 

enrolled for testing purpose, as defined by the licensor.  

(ii) The testing should be carried out for limited period only, as defined 

by the licensor.  

(iii) A temporary number series may be allotted to the TSP for testing 

purpose only, which may be withdrawn after completion of defined 

testing period.  

(iv) Subscribers should be transparently informed that they are enrolled 

for testing purpose only and their numbers will be withdrawn after 

completion of testing period. 

(v) No fee / charges of any kind should be imposed on / recovered from 

test users for the test services offered during testing period.  

(vi) Details about number of test subscribers / SIM may also be 

provided to the licensor and security agencies for monitoring 

purpose. 

(vii) Before closure of test phase, test users may be informed suitably 

that the test phase is going to be over and their services will be 

terminated after that.  

(viii) Detailed testing report along with observations during testing phase 

& remedial actions taken may be submitted by the TSP to the 
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licensor upon completion of testing phase & prior to commercial 

launch of services along with an undertaking that the purpose of 

testing has been met and all remedial actions have been taken by 

them for the deficiencies found during testing phase.   .  

(ix) Penalty provisions may be kept for enrollment for test users more 

than the limit prescribed by the licensor or for extending the testing 

period by the TSP without prior approval from the licensor.  

(x) Further, to avoid intermittent conduct of testing, a TSP may be 

allowed to conduct testing with limited test users, only once during 

the validity of its license in a service area.  

(xi) To take care of the business interest of other TSPs, in our opinion, 

any TSP may not be allowed to conduct testing simultaneously on 

PAN India basis. Simultaneous Testing by a TSP may be restricted to 

2-3 LSAs at a time.  
 

Q4.  Is there a need to have a defined timeline for testing phase i.e. period 

beyond which a TSP should start offering commercial services? If yes, 

what should be the timeline? Please justify your response. 
 

Comment:  

 As mentioned under reply to Q1 above, there should be clearly defined 

timeline for testing phase. In our opinion, the period of testing should 

be limited to maximum  45-60 days with the limited users and under 

any circumstance(s), further extension should not be granted to the 

TSP. Moreover, after completion of testing phase, the commercialization / 

commercial launch of services may be left onto the TSP.  
 

Q5.  In case enrolling of subscribers as test users before commercial 

launch is allowed, whether subscriber related conditions and 

regulatory reporting requirements laid down in the License, be 

imposed for the test subscribers enrolled before commercial launch? 

Please provide justification to your response. 
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Comment:  

 In case enrolling of subscribers as test users before commercial launch is 

allowed, following activities may be made mandatory: 

(i) Subscriber verification to know the genuineness of each & every 

enrolled subscriber.  

(ii) Licensor & security agencies may be informed about the enrolled 

subscribers as defined in the license. This is critically important in 

the interest of national security.  

(iii) The test users may be purely on temporary basis and after 

completion of pre-declared testing phase, their numbers should be 

withdrawn. Accordingly, there appear to be no reason for allowing 

MNP facility to temporary test users.  

(iv) Prior to closure of testing phase, test users should be transparently 

& timely informed that testing is about to complete and their 

services are going to be withdrawn / terminated. Exact date & 

timing of the same may be conveyed to all the test users.  
  

Q6.   Should test users/subscribers of such licensees be given the facility 

of MNP? Please justify your answer.  
 

Comment:  

The test users may be enrolled purely on temporary basis and after 

completion of pre-declared testing phase; their numbers should be 

withdrawn / terminated. Accordingly, there appear to be no reason for 

allowing MNP facility to temporary test users.  
 

Q7.  If there are any other issues/suggestions relevant to the subject, 

stakeholders may submit the same with proper explanation and 

justification? 
 

Comment:  

 No comments 

***** 


