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To,

The Advisor (NSL)
TRAI, New Delhi

Sub. : Comments on TRAI Consultation paper dated 30.11.2016 of “Issues
related to closure of access services”

In reference to above cited TRAI consultation paper, the point wise
comments are given below:

Q1. Is there a need for modification of the UASL and CMTS licenses in
line with Clause 30.3(b) of UL, for those licensees who have liberalized
their administratively allocated spectrum?

MTNL Comment: Similar access services are being provided by different
TSPs through different licenses i.e. CMTS/UASL/UL. Accordingly, to
maintain level playing, we feel that same provisions should be there in all
these licenses for surrender of license or discontinuance of services.

Q.2 should discontinuation of services being provided through a
particular technology, say CDMA, be treated same as discontinuation of
any of the service under a Service Authorization as per Clause 30.3(b)
of UL? Please provide details along with justification.

MTNL Comment: Yes. As per the existing license provisions, the spectrum
acquired through auction / liberalized spectrum is technology agnostic i.e.
any technology can be deployed by the licensee using that spectrum.
Further, as per the UL license agreement, the licensee has to provide the
details of the technology, proposed to be deployed for operation of the
service, to the Licensor. Accordingly, in our opinion, the discontinuation of
services being provided through any particular technology should also be
treated in a similar way as discontinuation of any of the service under a
Service Authorization as per Clause 30.3(b) of UL.
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Q.3 what other conditions in these licenses be modified so as to keep
pace with the developments? Please justify your answer.

MTNL Comment: In our opinion, to meet the above requirement, clause
30.3(b) of UL may be slightly modified & also make part of CMTS/UASL
license (s), as per below:

“Licensee may discontinue any of the service being provided
through any particular technology, under a service authorization, to its
subscribers, by giving notice to licensor and TRAI of at least 60 calendar days
in advance with full justification / reasons whatsoever. In that case
......................................... The licensor reserves the right to reject any such

Q.4 Stakeholders are requested to comment upon:

(a) Is there a need to define a time-limit for DoT to take into
its records the prior intimation given by TSPs regarding the spectrum
trading? Please suggest time-lines for different activities within the
Spectrum Trading Process.

MTNL Comment: Joint intimation by the trading parties does not
guarantee the trade of spectrum to actually take place due to fulfillment of
various conditions by the parties. Once the timeline for prior intimation
before trading is fixed & intimation to subscribers is fixed for discontinuity
of services, the time limit for DoT taking into record of such spectrum
trading should also be fixed. In this regard, we feel that the
recommendations of TRAI dated: 28t February 2016 as spelt out under para
18 of the consultation paper appear to be logical and may suffice this
requirement.

(b) Should the advance notice period to subscribers’ be enhanced
from 30 days period to say, 60 days, in case of closure of services so
that a subscriber has sufficient time to consume his talk time balance?
Please provide justification to your response.

MTNL Comment: As the fate of spectrum trading process is uncertain due
to fulfillment of various obligations by the trading parties, it may be logical
that subscribers may be given sufficient time to exhaust its balance talk
time & migrate to some other network before discontinuation of services.
Accordingly, the advance notice period to subscribers may be considered for
enhancement to 60 days.



(c) If a TSP is selling its entire spectrum in the LSA and intends to
discontinue its access services being provided to its subscribers, should
the TSP give the 60 days’ advance notice to Licensor, TRAI and its
subscribers, only after the spectrum trading is acknowledged by
DoT/WPC as suggested in Para 237?

MTNL Comment: Yes. It will be in the interest of the subscribers being
served by the TSP, who is going to close down its services after spectrum
trading.

(d) Give any other suggestion to improve the existing Spectrum
Trading Process.

MTNL Comment: No comments

Q.5 What mechanism should be put in place to ensure that
subscribers are informed about the closure of services/change of access
technology transparently and effectively by the TSPs? Should TSPs be
directed to follow a specified mode of communication(s) as detailed in
para 30 for informing subscribers or what could be other mode of
communications?

MTNL Comment: In case of change of technology, the TSP would like to
continue the subscribers and will seriously & timely notify its subscribers
about the same and pursue with the subscribers for migration to upgraded
technology. However, in case of permanent closure of services, the TSP
would not bother about the inconvenience of the subscribers at all and may
not properly / timely intimate / notify the subscribers. Accordingly, in both
the cases, it should be made part of regulation for the donor / seller TSP to
notify the subscribers through bulk SMSs being sent daily/weekly etc.
during the notice period and also intimate the subscribers through print /
electronic media and public notices etc. Licensor may strictly monitor such
events.

Q.6 Will it be appropriate that the responsibility of verification of
time-period elapsed since the last porting (i.e. 90 days period) be
shifted from MNPSP to the Donor Operator so that subscribers’ port-out
requests are accepted irrespective of his age on network in case of
closure of services?

MTNL Comment: In any case the subscriber(s) should not be penalized for
the decision of its serving TSP by way of either change of technology /
closure of services due to any reason whatsoever. Accordingly, in such
cases, all subscribers should be allowed to port out the serving network
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once the TSP has notified the subscriber for change of technology / closure
of services. This should be allowed irrespective of the time period spent by
the subscriber in the network to be closed.

Q.7 In case a TSP changes the access services technology and asks
his subscribers to migrate to newer technology, should the tariff
protection, carry-over of unused talk-time balance and benefits be
extended to such subscribers upon migration to new technology for the
contracted period?

MTNL Comment: The tariff plan offered by any TSP is for a particular
service being provided. There is a possibility that in case of technology
change / upgrade, the same tariff plan / package may not be available with
the TSP in the upgraded network / services. However, in any case the
protection of talk time balance should be assured & provided to the
subscriber upon migration to new technology.

Q.8 How much time period should be given to the subscribers to port-
out after closure of commercial services i.e. for how long the system
should remain active to facilitate porting? Should the validity of the
UPC in such cases coincide with such time period?

MTNL Comment: No comments.

Q.9 What other changes should be made in the MNP Regulation to
ensure smooth bulk porting-out of the subscribers in the event of
closure of access services or change of access technology by any TSP?
Please provide justifications to your answers.

MTNL Comment: No comments.

Q.10 Will it be appropriate that the change of technology within a
licensee (TSP in a given LSA) be removed from the definition of MNP?

MTNL Comment: Agreed.

Q11 Is there a need for an alternative mechanism to MNP for bulk
transfer of subscribers from one TSP to other TSP(s)? If yes, please give
suggestions.

MTNL Comment: Mobile number portability is a subscriber initiated
process. Accordingly, subscriber has to ultimately choose the network to
which he/she wants to port in. Bulk transfer of subscribers from one TSP to
other TSP can be done in case of left out customers who despite several
reminders from their serving TSP could not migrate due to one or other



reasons. In our opinion, in such cases, these left out customers should
not be left out & be bulk transferred to the state run TSPs like BSNL /
MTNL as these TSPs are owned by the Gout.

Q12 Should a TSP be allowed to transfer its subscribers, who have not
been able to port-out to other TSPs before closure of service, to another
TSP whenever the services being rendered by that TSP are going to be
discontinued? What can be associated issues and challenges? Please
provide details.

MTNL Comment: Pl refer comment under Q.11 above.

Q13 If there are any other issues relevant to the subject, stakeholders
may submit the same, with proper explanation and justification.

MTNL Comment: No comment.
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