


 

         WITHOUT PREJUDICE  

 

TCL COUNTER COMMENTS 

 

We would like to submit our counter comments  to the response of various stakeholders as 

follows: 

 

Q 1. What should be the ‘utilization factor’ for determination of annual access 

facilitation charges, annual operation and maintenance charges for capacity 

provided on IRU basis, and co-location charges in the Schedules appended to  “The 

International Telecommunication Cable Landing Stations Access Facilitation Charges 

and Co-Location Charges Regulations, 2012” dated 21.12.2012 ?   

 

BIF, ACTO, BSNL, AT&T, RCOM, Verizon, BT, RJIL: All the Access 

Seekers/Associations/Forum have recommended that TRAI should adopt 70% 

utilization factor  since Day-1.  

Vodafone: Vodafone has recommended that TRAI should adopt utilization between  

50-60% .  

TCL Counter Comments:     

TCL does not support the 70% utilization factor for determination of charges.  In our 

submissions made in the comments to the CP, we have stated that built capacity and 

capacity utilization/forecast are the important factors which need to be factored in 

for determining the CLS access charges.  Taking a uniform built capacity and 

utilization/forecast for all CLSs will not result in cost based charges.   

Access Facilitation capacity build should be based on utilization forecast over a period 

of time as otherwise it will lead to improper recovery of cost. This will also facilitate 

proper build up of the Access Facilitation set-up including interface cards & required 

infrastructure. More over there will always be a ramp up period to reach the 

forecasted capacity levels which needs to be factored-in in the costing methodology. 

The Access Facilitation capacity requirement of each cable landing station would have 

a different assumption of ramp up depending upon the past trends & popularity of 

the submarine cable. 

TCL as a OCLS, creates the access facilitation infrastructure beforehand so that upon 

receiving request for Access Facilitation, access can be provided within the prescribed 



time frame. In the Consultation Paper, TRAI has assumed cost recovery from the total 

capacity on day-1 itself for each CLS Access Facilitation infrastructure which is not true. 

 

Capacity utilization is thus a function of build capacity basis forecast over a given 

period of time and the actual uptake measured over the period. 

 

TRAI assumption of capacity build of 60G & 70% capacity utilization across all landing 

stations is erroneous for the following reasons : 

 
a. The current costing methodology assumes that the entire 42G of capacity 

at each of the CLS would be consumed on day-1 which is not in-line with 
market forecast. 

b. In reality the capacity ramp-up happens over time and varies by each CLS 
as also evident from the table below. 

c. Based on the forecast provided by TCL the actual utilization in Year-1 
ranges from 1% to 27%. 

d. The below table also emphasizes the need for taking different capacity & 
capacity utilization across different CLS. 

 

In view of the above, it is recommended that the capacity built at each CLS should be 
a function of capacity forecast over a defined period of time (say 3 years) for that CLS. 
The capacity forecast should be based on past trends and adjusted basis firm 
requirement, if any, received from the Access Seekers. 

Same principle should apply for arriving at Co-location charges. 

 

Q 2. What should be the ‘conversion factor’ (refer Para 2.22) for determination of 

annual access facilitation charges and annual operation and maintenance charges 

for capacity provided on IRU basis in the Schedules appended to “The International 

Telecommunication Cable Landing Stations Access Facilitation Charges and Co-

Location Charges Regulations, 2012” dated 21.12.2012? 
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TRAI[(A/B)%]

1 LVSB, Mumbai 15.9 32.0 48.0 64.1 80.0 60 70% 42.00 27%

2 VSB, Mumbai 5.9 10.0 24.1 32.0 40.0 60 70% 42.00 10%

3 VSB, ERK 0.5 0.9 1.6 2.0 2.5 60 70% 42.00 1%

4 VSB, Chennai 8.0 15.9 24.1 32.0 40.0 60 70% 42.00 13%

5 BKC, Mumbai 2.2 3.8 7.5 11.3 15.0 60 70% 42.00 4%

Impact of Forecasting and Utilization as assumed by TRAI



BIF, ACTO, BSNL, AT&T, RCOM, RJIL, Vodafone, Verizon, BT: They support 2.6 as 

`conversion factor’ basis market rate of BW in International and Domestic service 

market.  

TCL Response to Submissions in this regard:  

The conversion factor of 4 was arrived at by TRAI was on the basis of examination of 

costing details/POs for the equipment submitted by TCL during the process for 

approval for rates in the year 2007.  In fact in the Minutes of Meeting issued by TRAI 

in August, 2007 in respect of process for approval of charges, it has been categorically 

mentioned that there is no economies of scale.  The statement made by ACTO that 

cost of cards/modules in the equipment for STM-1/STM-4/STM-16 are not in a factor 

of 4 is wrong and  not borne out by the data submitted by TCL to TRAI in 2007 and 

2012 and the admission of the same by TRAI in the year 2007.    

As per the Consultation Paper of 19.10.2012 and Explanatory Memorandum to the 

Regulation dated 21.12.2012, TRAI has adopted the conversion factor of 2.6 for the 

following reasons:  

(a) scale of economy for higher capacities  

(b) prevailing market factor in domestic leased circuit. 

On the economies of scale for higher capacities there is already documentary evidence 

and TRAI admission that there is no economy of scale.  However, ACTO submission 

keeps harping upon the issue of economies of scale which is contrary to the costing 

evidence presented before TRAI.   

It is our submission that prevailing market factor in the domestic leased circuit cannot 

be taken as the basis for determining the conversion factor as in the present case TRAI 

is required to reimburse cost based charges in respect of the access facilitation set up 

created by OCLS only for the purpose of facilitating access to the eligible ITEs of their 

own bandwidth through the CLS of the OCLS.  It is therefore not correct to base the 

conversion factor on the prevailing market price of DLC.   

RJIO has drawn an analogy of AFA rates with the NLD BW pricing - the factor of 2.6 on 

the basis of the ratio prevalent in the market for domestic leased circuit charges. It is 

submitted that the consideration for computation of Access facilitation Charges is 

different and based on cost recovery. This cannot be predicated upon ratio prevalent 

for the charges of DLC which are market determined and are variable. Moreover, it 

has already been demonstrated to TRAI in 2007 itself that the cost of higher capacities 

are a linear multiplies of the physical capacity 

The submission of ACTO also quoted para 33 of the Explanatory Memorandum as 

follows:   

“TRAI is of the opinion that if the higher factor of 4 as proposed by OCLSs is used for 

calculation, then price of STM-1 will be very low and price of STM 64 will be on higher 

side and this will also not provide advantage of scale of economy for higher capacities. 



Therefore, keeping in view the prevalent conversion factor in the market which is also 

generally agreeable to most of the stakeholders, TRAI has used factor of 2.6 in place 

of 4, ensuring that the cost incurred is recovered.” 

From the above, it is obvious that TRAI was more concerned with the access 

facilitation price than deriving the cost based charges due to which it has used the 

market conversion factor which was recommended by or acceptable to most of the 

stakeholders who are buyers of services from OCLS like TCL.  There is no rationale for 

predicating the conversion factor on the market conversion factor in a exercise 

purportedly done to determine cost based charges.    

We would also like to refer to our response to the present Consultation Paper wherein 

it has been demonstrated that unless the actual Access Facility capacity sold is as per 

the exact mix of volumes of interface types assumed by TRAI, there will be under or 

over recovery of cost in case conversion factor of 2.6 is used. It is also a fact that the 

Access Facilitation Capacity requirement will vary from the assumed model and will 

also vary from one CLS to another. However, when the `conversion factor’ is 

considered as 4, the cost recovery remains at 100% and is not dependent on the 

volume mix of interface types. It is therefore all the more important recommended 

that multiplier of 4 should be taken in the costing exercise.  

During the meetings held with TRAI in the year 2007 for finalization of Access 

Facilitation charges, the issue had come-up for discussion and after verification and 

due consideration of the various documents submitted by TCL, it was concluded by 

TRAI that there is no benefit of scale of economy in case of higher capacity i.e. STM - 

4, STM-16.  There is no change in the position in respect of the costing of the cards 

and equipment used in CLS and therefore the conversion factor of 2.6 cannot be made 

applicable if the charges are to be cost based. 

It may also be noted that  for any type of configuration, the OCLS has to equip all type 

of interfaces from STM-1 to STM-64. Further, TRAI should be cognizant of the fact that 

even for single port order, the OCLS will have to equip 16 port card and the rest of the 

ports shall remain unutilized. Further, all the capacity is incapable of being utilized on 

the day one, however, any OCLS will need to arrange the facilities, space and other 

resources in terms of long term requirement. 

 

Other issues raised by ILDOs. 

 

1. RJIL general comments: 

 

• Para 3 Page 1 : “…… it is imperative that this critical infrastructure should not 

be permitted to be a source of supernormal profits to the incumbent players” 

TCL Response : Charges for Access facilitation are cost based. It is denied that OCLS is 

earning any supernormal profits as stated by RJIL and would like to state that the rates 



which were determined in the schedules to the Regulations dated 21.12.2012 were 

way below the cost based charges which should have been determined.   The process 

has been that respective CLS owner submits the cost incurred on number of items 

needed to construct, operate and maintain the access facilitation infrastructure 

needed for providing access to the access seeker to its own bandwidth. These costs 

were further reviewed & approved by TRAI. The very basic flaw in the current 

methodology adopted (in current CP of 08.10.2018) is that, TRAI is going back on many 

of it’s own agreed & defined principles.  

 

• Pt # 4 : RJIL has also stated that its comments are from the perspective of both 

the OCLS and capacity seeker.   

TCL Response : RJIL  owns Two (02) cable landing stations for AAE-1 & BBG Sub-

marine cables.  However, RJIL is not providing access to its Cable Landing Stations 

and is not responding to the requests made by TCL.  We have also observed that no   

AFA document is available on their website.   It is very clear from the above that 

their claim to be having the experience of being both access seeker and access 

provider in respect of access to CLS is not borne out from TCL experience of dealing 

with them requesting access to the their CLS.   RJIL comments are more or less only 

from the perspective of access seeker (capacity seeker)  and should be dealt 

accordingly.  

 

• RJIO in response to the Q-1 of the CP has quoted 28.11.2005 judgement of Hon’ble 

TDSAT in respect of IPLC Half Circuit rates. 

 

TCL Response : The reliance on the extract of judgment is not correct and relevant 

as the 30% unutilized capacity mentioned in the case of IPLC Half Circuit is very 

different from the Access facilitation set-up which is the subject matter of this CP. 

In any case, a separate Access Facilitation set-up is made for providing Access of 

international bandwidth to the eligible ITEs. The actual figures in terms of capacity 

forecast utilization of various CLSs of TCL is as per below : 

 

 

 

2. Response to issue raised by BSNL in respect of market share.  

 

 

 



BSNL Response Para v) Page 2 “…two OCLS still hold more than around 60% if the 

CLS resources  of submarine cable landing in India. Since both OCLS are providers 

of Internet Broadband and Wireless/Wire line data services and controls the major 

share of total activated International Bandwidth from India. ….” 

 

TCL Response : BSNL has erred on the number of CLS owned by TCL -  as per our 

data submitted in response to CP and as mentioned in below table – TCL owns only 

29% of the CLSs in India. 

 

 
 

Also, there is no nexus of AFC charges with broadband penetration, evident from 

three Government documents, White Paper of August 2010 from Advisor to PM, 

recommendations on Broadband by TRAI on December 2010 and National 

Telecom Policy of 2012.  

 

3. The Schedules can only be prescribed prospectively  

 

• ACTO, AT&T, BSNL, BT,  Verizon, RJIL : That in the comments to the 

Consultation Paper on Estimation of Access Facilitation Charges and Co-

location Charges at Cable Landing Stations, certain stakeholders have stated 

that the Schedules should be prescribed w.e.f. 01.01.2013. 

 

TCL Counter Comments 

 

• TCL submits that in terms of the directions of the Hon’ble Supreme Court and 

the Hon’ble Madras High Court, the Schedules to the December 2012 

Regulation have to be to re-worked/re-enacted/re-framed. Since the effective 

findings of the Hon’ble High Court of Madras have not been modified by the 

Hon’ble Supreme Court as on date they apply with full vigour and it is only the 

time line of giving effect to the Judgment and order of the Hon’ble High Court 

of Madras, for re-working/re-enacting/re-framing the Schedules I,II,III of the 

Regulations, which has been modified by the Hon’ble Supreme Court from 6 

Period No of CLS CLS
Submarine Cable 

System

Year of 

commissioning
CLS Owner

TCL share of 

CLS

LVSB, Mumbai FEA 1997 TCL

VSB, Cochin SMW3/ SAFE-SAT3 1999/ 2001 TCL

VSB,Mumbai SMW3 1999 TCL

Santhome, Chennai i2i 2002 Bharti Airtel

VSB, Chennai TIC 2004 TCL

RA Puram, Chennai SMW4 2005 Bharti Airtel

LVSB, Mumbai** SMW4 2005 TCL

Tuticorin BSL 2006 BSNL

Versova, Mumbai Falcon 2006 RCOM

Trivendrum Falcon 2008 RCOM

VSB, Mumbai** SEA Cable 2008 TCL

BKC, Mumbai IMEWE 2010 TCL

Santacruz, Mumbai IMEWE 2010 Bharti Airtel

Versova, Mumbai Gulf Bridge 2011 Sify

Santacruz, Mumbai EIG 2011 Bharti Airtel

Mumbai BBG 2016 Vodafone

Chennai BBG 2016 RJIO

Mumbai AAE-1 2017 RJIO

Chennai i2i 2016 RJIO

** New Cable at existing CLS

100%

50%

38%

29%

Prior to 2002

As of 2007

As of 2012

As of 2018

3

8

13

17



months to 6 weeks. It is most respectfully submitted that since the Authority 

is re-enacting the Schedules, the Schedules can only apply prospectively. 

• It is settled law that of the various rules guiding how a legislation has to be 
interpreted, one established rule is that unless a contrary intention appears, a 
legislation is presumed not to be intended to have a retrospective operation. 
The idea behind the rule is that a current law should govern current activities. 
Law passed today cannot apply to the events of the past. If we do something 
today, we do it keeping in view the law of today and in force and not 
tomorrow’s backward adjustment of it. Our belief in the nature of the law is 
founded on the bed rock that every human being is entitled to arrange his 
affairs by relying on the existing law and should not find that his plans have 
been retrospectively upset. This principle of law is known as lex prospicit non 
respicit : law looks forward not backward. It is submitted that a retrospective 
legislation is contrary to the general principle that legislation by which the 
conduct of mankind is to be regulated when introduced for the first time to 
deal with future acts ought not to change the character of past transactions 
carried on upon the faith of the then existing law. 
 

• It is submitted that in cases such as the instant one, retrospectively is attached 
to benefit the persons in contradistinction to the provision imposing some 
obligation/liability where the presumption attaches towards prospectivity. In 
the instant case, the Schedules to the December 2012 Regulation casts an 
obligation/liabilty upon the OCLSs including TCL. On the contrary, it is a 
provision which is onerous to OCLSs including TCL. Therefore, in a case like this, 
we have to proceed with the normal rule of presumption against retrospective 
operation.  Reliance is placed on the 5 judge bench decision of the Supreme 
Court in CIT vs Vatika Township, Pvt Ltd, (2015) 1 SCC 1 and all other related 
judgments on the subject.   

 

• That even otherwise since the Hon’ble Davison bench of the Madras High Court 

vide its  Judgment dated 02.07.2-18 has held that the Schedules are vitiated 

for the lack of transparency requirement prescribed under Section 11 (4) of 

the TRAI Act, it is humbly submitted that the earlier schedules are non-est in 

the eyes of law. Without prejudice, It is submitted that the new Schedules 

which are to be inserted after carrying the mandate as required by law, would 

be the first time such Schedules lawfully come into effect and hence even 

otherwise they cannot have a retroactive operation.  

 

• Whether there is any public interest for justifying the  retrospective application 

has already been answered  by the Hon’ble Division Bench of the Madras High 

Court in the year 2013 vide its judgement dated 25.06.2013 which has attained 

finality. The Division Bench in its judgment dated 25.06.2013 on a 

consideration of the facts and circumstances rejected the submissions on 

public interest and concluded that there was no public interest in the case  



Hence, even otherwise it cannot be stated that Regulations are for the benefit 

of the community at large and consequently cannot have a retroactive 

application. 

 

 


